SoundCheck Nederland

Zendersystemen

Soundcheck Nederland verhuurt zendersystemen voor presentaties, voorstellingen en musicals. Of het nu gaat om bijvoorbeeld 8 draadloze handmicrofoons, 12 headsets, 24 zenders met druppelmicrofoon of een combinatie van draadloze handmicrofoons met headsets/druppelmicrofoons, alle combinaties zijn mogelijk.

1 Januari 2013

Er is sinds 1 januari 2013 veel veranderd op het gebied van zendertechniek. Nieuwe frequenties zijn ter beschikking gekomen en oude frequenties zijn komen te vervallen waardoor veel apparatuur niet meer geschikt is. Als leek kunt u dit makkelijk checken, zenders die werken met frequenties hoger dan 790 MHz zijn niet meer toegestaan. Boven de 1 GHz zijn er systemen die nog wel gebruikt mogen worden, deze werken met WIFI en mogen gebruikt worden maar zijn zeker niet geschikt voor professionele toepassingen.

Toename gebruik zendersystemen

Draadloze zendersystemen worden steeds meer gebruikt en toch hebben we sinds 1 januari 2013 minder ruimte gekregen ze te gebruiken. We zijn bij wijze van spreken teruggegaan van een weg met drie rijbanen naar een weg met twee rijbanen, terwijl het verkeer is toegenomen. Met zenders ontstaan er dan geen files maar storingen. Zenders drukken elkaar dan weg waardoor ze uitvallen. Daarnaast worden de vrijgegeven frequenties ook nog gebruikt voor digitale televisie en kan dit per plaats verschillen. Kortom onzekerheid al om. Als je meer dan vier systemen naast elkaar wil gebruiken vraagt dit om een professionele aanpak.

Onze aanpak

We werken met een vast stappenplan dat we per locatie uitvoeren. Met een reizend gezelschap waarvan elke voorstelling in een ander theater gespeeld wordt, wordt per locatie de ideale frequentielijst berekend.

  1. Inventariseren of er in de directe omgeving zenders gebruikt worden.
  2. Gebruik maken van hoogwaardige breedbandige zendersystemen.
  3. Scannen van de werkelijke situatie ter plekke.
  4. Het uitrekenen van de ideale frequentielijst, rekening houdend met vaste (tv) kanalen.

Breedbandig zendersysteem

Soundcheck Nederland maakt gebruik van een breedbandig zendersysteem. Hiermee hebben wij ruim drie keer zo veel bewegingsruimte om tot de ideale frequentielijst te komen.

Een praktijkvoorbeeld

12 juni 2014; productie Cirque du Clochard op de Parade in ’s-Hertogenbosch. 6 handheld microfoons 5 headsets en 9 knopmicrofoons. In totaal 20 zendersystemen.

  1. Bekijken van de riders van de artiesten die komen optreden. Hebben zij zenders en/of in ear systemen bij zich? En zo ja, welke frequenties gebruiken zij? Worden er zenders gebruikt in de directe omgeving? Die kans is erg groot want het Theater aan de Parade zit ca. 70 meter verderop.
  2. Op locatie wordt gemeten wat er werkelijk in de lucht is. Aan de hand van alle verkregen data wordt er een ideale frequentielijst berekend met 4 reserve frequenties.

De zenders hebben 100% storingsvrij gewerkt.